Historik & SÅSTAHOLMPRISET

Såstaholms tid som pensionat Höstsol

Pensionat Höstsol

“Anrikt” är ett ord det ofta slängs lite med, men när det kommer till gårdsnamnet Såsta kan det knappast beskrivas bättre än så. Det är troligen ett av våra äldsta gårdsnamn i Täby och härstammar från det första århundradet efter Kristus. Under 1600-1800-talet brukades marken på Såsta Gård av bönder.


En herrgård för pensionerade skådespelare

Så 1903 köpte tyska affärsmannen Max Sievert Såsta Gård för att bygga en herrgård som sommarresidens åt sig och sin familj. Redan 14 år senare säljer Max Sieverts änka egendomen vidare till Svenska Teaterförbundet, som länge sökt en plats där pensionerade skådespelare kunde erbjudas en värdig ålderdom. 1918 invigdes ålderdomshemmet som fick namnet Höstsol. Ända fram till 1979 var Höstsol en kär hemvist för gamla skådespelare och skådespelerskor och en viktig institution inom teatervärlden. Gustav VI Adolf, Karl Gerhard, Zarah Leander och många fler har besökt herrgården. 1979 såldes Höstsol till en privatperson. Då hade totalt 250 skådespelare bott på Höstsol.

 

Känslan för film & scenkonst lever kvar

1997 köptes Såstaholm av Winn Hotel Group AB – en ägargrupp med ett flertal hotell och konferensanläggningar. 2007 instiftades Såstaholms pris till Höstsols minne.

Varje år utses en ung, lovande film- och scenkonstnär av en jury bestående av bland annat Anna Carlson skådespelare och tidigare Teaterförbundets ordförande.

Såstaholm Historik

Christian Schröder, operettsångare och skådespelare.
Gäst på Höstsol 1961-1974.

Såstaholms
film- & scenkonstpris

Till Höstsols minne

Till minne av Pensionat Höstsol delar vi årligen ut Såstaholms Film & Scenkonstpris till Höstsols minne, med syfte att främja en ung, lysande film- och scenkonstnärs fortsatta utveckling.


Förutom äran får pristagaren också ta emot 50 000 kronor, en summa som gör att vi vågar kalla det Sveriges största scenkonstpris. Pengarna ska användas till vidareutbildning eller till att genomföra individuella utvecklingsprojekt.

Vem som får scenkonstpriset avgör en oberoende jury bestående av: Anna Carlson, skådespelare och tidigare ordförande för teaterförbundet,  Jan Göransson, presschef Svenska Filminstitutet, Lars Ring, teaterkritiker Svenska Dagbladet, Cecilia Nilsson, skådespelare & Anna Sise, skådespelare, sångerska.

 

Pristagare

Såstaholms film & scenkonstpris

 

Amy Deasismont

2022

Amy Deasismont

”Från en strålande karriär som sångerska via lovordat skådespeleri till att nu skörda framgångar även som manusförfattare och regissör. Vår pristagare visar att hon vågat vidga sitt konstnärskap och söka nya uttryck. Detta med imponerande skicklighet och passionerad entusiasm. Det är stort, det är modigt, det är inspirerande. 2022 års mottagare av Såstaholms Film och scenkonstpris till Höstsols minne tilldelas Amy Deasismont”

Alexander Abdallah

2021

”Såstaholms pris till Höstsols minne 2021 tilldelas skådespelaren och regissören Alexander Abdallah för att han med osedvanlig känslighet tolkar och gestaltar människor i ett nutida Sverige. Han har, trots sina unga år, redan lyckats fånga den breda publikens uppmärksamhet med sina olikartade rollfigurer i tv-serierna Snabba cash och Thunder in my heart, som griper tag, engagerar och stannar kvar.”

Evin Ahmad

Evin Ahmad

2020

”Evin Ahmad får priset för ett exceptionellt mångsidigt och initiativrikt skådespelararbete. Både inom film och scenkonst delar hon med sig av sin uttrycksfulla, energiska närvaro, sitt samhälleliga och viljan att nå och beröra sin publik. Hon skapar ett eget kraftfält som påverkar och väcker känslor”

Gustav Lindh pristager 2019

Gustav Lindh

2019

”För att han med osedvanlig skärpa och känslighet övertygar starkt i rollen som Gustav i filmen ”Hjärter Dam”, som dras in i ett rusande händelseförlopp. En enastående naken och hudlös prestation med förmågan att ödmjukt och rörande gestalta den känslostorm som berusar och förtär.”

Alba August

2018

”För att hon med smärtsam charm och underfundig humor ger oss unga Astrid tillbaka. En egensinning gestaltning med känslighet och stort skådespeleri – och därtill mod – i Astrids anda!”

Anton Lundqvist

2017

”För att han med lätthet och elegans, perfekt prickar in slapstickskomik med största allvar, och på högsta nivå.”

2016 års pristagare – Shima Niavarani

Shima Niavarani

2016

”Shima har en expressiv utstrålning och briljant publikkontakt. Hon kastar sig mellan alla tänkbara genrer, inom såväl film/tv och musik som scenkonst.”

2015 års pristagare - Alexander Ekman

Alexander Ekman

2015

“För skapandet av dansföreställningen ”Midsommarnattsdröm”, ett drömlikt helaftonsverk, fritt tolkat efter Shakespeares manus.”

2014 års pristagare - Edda Magnason

Edda Magnason

2014

“För att hon med självklar, personlig auktoritet, genialt givit Monica Zetterlund kropp – och framförallt – röst i filmen Monika Z.”

2013 års pristagare - Adam Lundgren och Adam Pålsson

Adam Lundgren & Adam Pålsson

2013

“För sina känslostarka, hudlösa närbilder av kärlek i tv-versionen av ”Torka aldrig tårar utan handskar” där båda tillsammans genialt tvinnat lekfull passion och bottenlös sorg.”

2012 års pristagare - Alicia Vikander

Alicia Vikander

2012

“För två utsökta, filmiska rolltolkningar, flickan i Kronjuvelerna, spelad med en intensiv, sagolik naivitet och den unga drottningen i A Royal Affair.”

2011 års pristagare - Lindy Larsson

Lindy Larsson

2011

“Lindy rör sig som ett utropstecken över scenen, alltid med stor energi och uttalad publikkontakt. Han kombinerar på ett unikt sätt dramatiska uttryck med ekvilibristisk dans på ett sätt som ständigt bryter form- och innehållsmässiga konventioner.”

Elin Rombo

2010

“Genom sin tolkning av Susanna i Mozarts “Figaros bröllop” på Kungliga Operan visar Elin Rombo att hon är en fullfjädrad scenartist, med den unika förmågan att tolka roller och att kommunicera med publiken på ett ovanligt levande sätt.”

Joel Kinnaman

2009

”För att han i rollen som Raskolnikov med hudnära intensitet gav liv åt smärtan och den livsfarliga desperationen i Mattias Anderssons uppsättning av Dostojevskijs ”Brott och straff” på Backa teater 2007.”

Josefin Ljungman

2008

”För att hon med sin känslighet ger kropp och närvaro till Hedvigs och familjens Ekdahls tragedi i Thommy Berggrens uppsättning av Ibsens ”Vildanden”.”