Alba August

Feeling av 60-70 talet med en skymt av Austin Powers.

Albas önskan och inriktning av rummets känsla och design skall ge gästen en feeling att kliva in i 60-70 talet där en skymt av Austin Power infinner sig så en tjock, lyxig matta på golvet var ett måste.

”Såstaholms pris till Höstsols minne 2018 tilldelas Alba August för att hon med smärtsam charm och underfundig humor ger oss unga Astrid tillbaka. En egensinnig gestaltning med känslighet och stort skådespeleri – och därtill mord – i Astrids anda” Så löd 2018 års motivering när Alba August, som den elfte mottagaren, tilldelades ett av Sveriges största scenkonspriser Såstaholms Film- & Scenkonstpris.

Alba fick ”Såstaholms pris till Höstsolsminne” efter sin roll som Astrid Lindgren i Unga Astrid 2018, för vilken hon nominerades till Guldbaggen. Nu senast kan man se Alba i kriminalfilmen om rättsfallet kring ”Thomas Quick” (2019) där hon spelar den ledande kvinnliga rollen som den undersökande journalisten Jenny Küttim.

Alba August är den elfte pristagaren som får ta emot 50 000 kronor för sin personliga utveckling samt möjligheten att inreda ett hotellrum.

–Jag är jättesmickrad och glad över att få detta pris, det känns skönt att få bekräftelse för att man gjort något bra. Och det är ju en helt fantastisk samling pristagare jag får vara en del av nu, säger Alba August.

I den oberoende juryn, som utsett årets pristagare, märks skådespelarna Anna Carlson, Sara Jangfeldt
och Lindy Larsson (2011 års pristagare) samt Svenska Filminstitutets presschef Jan Göransson.

–Jag är mycket glad över Såstaholm Hotell & Konferens genuina intresse av att förvalta sitt arv och utveckla sin koppling till scen- och filmkonstens artister, säger juryns ordförande Anna Carlson.

25-åriga Alba August är uppväxt i en scenkonstfamilj och debuterade tidigt som skådespelare. Den första rollen gjorde hon som 12-åring i En Sång för Martin. Hon har både studerat teater i sin hemstad Köpenhamn och filmproduktion i Malmö. Bland de många uppmärksammade produktioner hon medverkat i märks Petra von Kants bittra tårar på Malmö stadsteater, danska dramaserien Gisslantagningen samt Netflix-succén The Rain. Under hösten är hon högaktuell i rollen som den unga Astrid Lindgren i den svensk-danska långfilmen som hade premiär förra veckan.

–Det är oerhört roligt att möta begåvade scenkonstnärer så tidigt i karriären och sedan följa dem på utvecklingsresan. Och det känns förstås oerhört bra att kunna bidra lite till utvecklingen genom detta pris, säger Cecilia Wingård, VD Såstaholm Hotell & Konferens.

ALLTID Inkluderat
På förfrågan och utifrån tillgänglighet kan du på Såstaholm bo i något av våra Stjärnrum

Fler aktiviteter

We haven't published any posts just yet.