Anton Lundqvist

När västkusten kom till Täby Kyrkby.

Anton ville att hans rum skulle genomsyras av västkusten, som är hans favoritplats på jorden, ja förutom Såstaholm såklart. När du kliver in i hans rum kan du nästan känna doften av kobbar, skär och tjära. Då Anton även skriver barnböcker så var en skrivmaskin en självklar detalj i hans rum.

Den tionde pristagaren av Såstaholms Pris till Höstsols Minne får scenkonstpriset med motiveringen att ”han med lätthet och elegans, perfekt prickar in slapstickkomik med största allvar, och på högsta nivå”. Hans namn är Anton Lundqvist.

Såstaholms Pris till Höstsols Minne har under de tio år det delats ut utvecklats till ett av Sveriges främsta scenkonstpris. Den oberoende juryn, Teaterförbundets ordförande Anna Carlson, Svenska Filminstitutets presschef Jan Göransson samt skådespelarna Lindy Larsson, Sara Jangfeldt, har nu utsett den tionde pristagaren.
-Som alltid har valet av pristagare föranletts av många och långa diskussioner. Nu har vi gjort vårt val och det känns helt rätt, säger juryns ordförande Anna Carlson.

Scenkonstnären Anton Lundqvist har stått på scenen sedan barnsben. Debuten skedde tidigt, som 14-åring, med huvudrollen i hylladeKim Novak badade aldrig i Genesarets sjö. Sedan dess har han gjort många stora roller på teaterscenen och vita duken. För tillfället är han aktuell i Book of Mormon på China Teatern.

-Det betyder enormt mycket att få detta pris, att jag någon gång gjort något bra, gjort någon glad. Att jag har gjort intryck. Det är nog en av de finaste kärleksförklaringar jag fått. Jag tvivlar ganska ofta på mig själv men efter det här kommer aldrig mer göra om det, säger Anton Lundqvist.

Anton Lundqvist hyllas med 50 000 kronor för sin personliga utveckling samt möjligheten att inreda ett rum på hotellet.
-Innan jag vet om detta är en dröm eller inte vågar jag absolut inte fundera på vad jag ska göra med pengarna eller hur jag ska till att inspirera ett rum. En resa, en bit mat, en seglats kanske, en spegel att leka känslor i, eller helt enkelt en ny dusch för att ta nästa steget i min sångkarriär. Jag brukar inspireras av det mesta, så det får det nog bli – det absolut mesta, säger pristagaren.

ALLTID Inkluderat
På förfrågan och utifrån tillgänglighet kan du på Såstaholm bo i något av våra Stjärnrum

Fler aktiviteter

We haven't published any posts just yet.