Alexander Abdallah är den 14:e pristagaren av Såstaholms Pris till Höstsols Minne


Alexander Abdallah får Såstaholms Pris till Höstsols Minne för att ”han med osedvanlig känslighet tolkar och gestaltar människor i ett nutida Sverige. Han har, trots sina unga år, redan lyckats fånga den breda publikens uppmärksamhet med sina olikartade rollfigurer i tv-serierna ”Snabba cash” och ”Thunder in my heart”, som griper tag, engagerar och stannar kvar.”

Skådespelaren och regissören Alexander Abdallah är uppvuxen i Gränby i Uppsala. Han är utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö, arbetat på stadsteatrarna i Helsingborg och Stockholm och debuterat som regissör med kortfilmen ”Jag skiner inte utan er mina bröder”. Under det senaste året har han medverkat i tv-serierna ”Snabba cash”, ”Thunder in my heart” och ”Älska mig/2”. Han tilldelades 2021 Kristallen för årets manliga skådespelare.

Alexander Abdallah som säger att han ”vill göra allt” tänker inte välja mellan rollen som regissör eller skådespelare. Just nu skriver han manus till en tv-serie, kortfilm och reklamfilm.

– Jag satt och workshoppade för en långfilm när jag fick ett sms från Anna (Såstaholmprisets jury-ordförande) som sa att hon hade goda nyheter. Då sa jag att jag tror att jag har fått Såstaholmpriset, säger Alexander Abdallah med ett leende.

– Det är kul med ett pris där priset är roligare än pengarna. Hela grejen att Såstaholm har varit ett pensionärshem för gamla skådespelare och att jag får ett band till en plats, säger Alexander Abdallah.

Varje vinnare av Såstaholmpriset hyllas med 50 000 kronor för sin personliga utveckling och får ett hotellrum på Såstaholm uppkallat efter sig, som inreds tillsammans med pristagaren för att spegla hens personlighet.

– Att för 14:e året i rad få dela ut ett pris till en ung lovande skådespelare är glädjande. Under mötet med Alexander blev jag tagen av hans energi, driv och stora nyfikenhet för nya projekt och situationer. Vi kommer få se Alexander gå långt och jag hoppas att Såstaholm blir ett smultronställe att återkomma till när han vill varva ner, säger Cecilia Wingård, VD Såstaholm.

Pristagare 2008-2021
Josefin Ljungman (2008), Joel Kinnaman (2009), Elin Rombo (2010), Lindy Larsson (2011), Alicia Vikander (2012), Adam Pålsson & Adam Lundgren (2013), Edda Magnason (2014), Alexander Ekman (2015), Shima Niavarani (2016), Anton Lundqvist (2017), Alba August (2018), Gustav Lindh (2019) och Evin Ahmad (2020).

Juryns motivering
”Såstaholms pris till Höstsols minne 2021 tilldelas skådespelaren och regissören Alexander Abdallah för att han med osedvanlig känslighet tolkar och gestaltar människor i ett nutida Sverige. Han har, trots sina unga år, redan lyckats fånga den breda publikens uppmärksamhet med sina olikartade rollfigurer i tv-serierna Snabba cash och Thunder in my heart, som griper tag, engagerar och stannar kvar.”

Årets oberoende jury har bestått av skådespelaren och f.d.ordföranden i Teaterförbundet för scen och film – Anna Carlson, Jan Göransson presschef Svenska Filminstitutet, Lars Ring teaterkritiker Svenska Dagbladet samt skådespelarna Cecilia Nilsson och Alexej Manvelov.

Fler inlägg