Evin Ahmad tilldelas 2020 års Såstaholms pris till Höstsols minne

Juryns motivering: “Evin Ahmad tilldelas 2020 års Såstaholms pris till Höstsols minne för ett exceptionellt mångsidigt och initiativrikt skådespelararbete. Både inom film och scenkonst delar hon med sig av sin uttrycksfulla, energiska närvaro, sitt samhälleliga engagemang och viljan att nå och beröra sin publik. Hon skapar ett eget kraftfält som påverkar och väcker känslor”

Såstaholm Hotell och Konferens är som känt en tidigare resort för skådespelare där priset till gamla Höstsols minne idag är ett utav Sveriges största och hedersamma scenkonstpriser. Prispengarna på 50 000 kronor ska användas till vidareutbildning eller till att genomföra individuella utvecklingsprojekt. I den prestigefyllda utmärkelsen ingår möjligheten att designa ett helt eget hotellrum på Såstaholm.

– Det är alltid superkul att ens arbete uppskattas och syns. När jag hörde historien om Höstsol och de skådespelare som bott här är det omöjligt att inte få rysningar. Jag fyllde 30 i år och gjorde mitt första jobb som skådespelare när jag var 15. Det betyder att jag varit skådespelare i hälften av mitt liv. Jag älskar mitt jobb, jag älskar skådespelare, jag älskar att jag får leka, fantisera och beröra. Är så tacksam och glad för detta pris, säger Evin Ahmad.

Evin Ahmad är trots unga år en mycket erfaren skådespelare. Redan som 16 åring debuterade hon i filmatiseringen av Jonas Hassen Khemiris roman ”Ett öga rött”. På Teaterhögskolan utmärkte hon sig med en egen examensmonologen ”Bangaren” som hon även spelade på ett antal scener runt om i Sverige. Vi har även sett Evin i ett stort antal svenska tv-serier, bland annat den underbara kocken i ”Vår tid är nu”. Hon har varit sommarpratare i P1 2017 och detta år kom även hennes debutroman ”En dag ska jag bygga ett slott av pengar”. Inom filmen gjorde hon succé i ”Dröm vidare”, där hon Guldbaggenominerades för bästa kvinnliga huvudroll samt fick hon ännu en Guldbaggenominering för bästa kvinnliga biroll i filmen ”Ring mamma”. Under sommar och höst 2020 har hon arbetat med en ny tv-version av Jens Lapidus ”Snabba cash”.

I den oberoende juryn som utsett årets pristagare märks skådespelarna Anna Carlson och Danilo Bejarano, Svenska Filminstitutets presschef Jan Göransson, tidigare teaterkritiker på Svenska Dagbladet Lars Ring och regissören och dramatikern Farnaz Arbabi.

– Det är fantastiskt roligt att Såstaholm, som mellan åren 1918-1979 var ett äldreboende för landets skådespelare och artister kallat Höstsol, med detta pris knyter samman dåtid med framtid, säger juryns ordförande Anna Carlson.

Priset har delats ut på Såstaholm Hotell och Konferens sedan 2008.

– Det är med stor glädje och stolthet vi gratulerar fantastiska Evin. Priset är en bekräftelse men också en uppmuntran till vidareutveckling för pristagaren. Med pandemins framfart, som drabbat vår bransch och kulturlivet hårt, har vi fått en helt ny situation att förhålla oss till vilket gör det extra roligt att i år kunna fortsätta dela ut Såstaholms pris till Höstsols minne. Vi kommer med nyfikenhet följa Evins fortsatta karriär, säger Cecilia Wingård, VD på Såstaholm.

Pristagare 2008-2019 Josefin Ljungman (2008), Joel Kinnaman (2009), Elin Rombo (2010), Lindy Larsson (2011), Alicia Vikander (2012), Adam Pålsson & Adam Lundgren (2013), Edda Magnason (2014), Alexander Ekman (2015), Shima Niavarani (2016), Anton Lundqvist (2017), Alba August (2018), Gustav Lindh (2019)

Fler inlägg