Amy Deasismont tilldelas Såstaholms Film & Scenkonstpris 2022

Amy Deasismont får Såstaholms Film & Scenkonstpris för att hon “vågat vidga sitt konstnärskap och söka nya uttryck. Detta med imponerande skicklighet och passionerad entusiasm. Det är stort, det är modigt, det är inspirerande.”, enligt juryns motivering.

Såstaholms Film & Scenkonstpris 2022 tilldelas skådespelaren och manusförfattaren Amy Deasismont för dramakomedin Thunder in my heart – hennes första egna tv-serie i vilken hon debuterade som manusförfattare, spelade huvudrollen och även står som medregissör i ett par avsnitt.

– Det känns jättehäftigt och stort. Jag blev väldigt rörd när jag fick samtalet från Anna Carlson (juryordförande), säger Amy Deasismont.

Juryns motivering lyder:

Från en strålande karriär som sångerska via lovordat skådespeleri till att nu skörda framgångar även som manusförfattare och regissör. Vår pristagare visar att hon vågat vidga sitt konstnärskap och söka nya uttryck. Detta med imponerande skicklighet och passionerad entusiasm. Det är stort, det är modigt, det är inspirerande.

Redan som 12-åring slog Amy Deasismont igenom som popartist under artistnamnet Amy Diamond och nominerades till bland annat Rockbjörnen och Grammis. Flera framgångsrika album senare och medverkan i melodifestivalen debuterade hon som skådespelare. År 2015 nominerades hon till Guldbaggen för sin roll som Katja i filmen Min lilla syster och förra året fick hon Kristallen för rollen som Sigrid i tv-serien Thunder in my Heart vars andra säsong kommer under 2023.

Såstaholms Film & Scenkonstpris är ytterligare en bekräftelse på Amy Deasismonts nyfunna konstnärskap och prissumman på 50 000 kr tror hon kommer vara en bra hjälp för framtidens idéer.

– Det är något som kan hjälpa till i kommande projekt. Ibland tar det väldigt lång tid att få något producerat. Som med Thunder in My Heart höll jag på i flera år innan jag kunde livnära mig på det överhuvudtaget, då gigade jag lite för att ha råd att sitta och skriva. Vi får se vad nästa projekt blir, jag har några idéer som jag brinner för, säger Amy Deasismont med ett leende.

Såstaholms Film & Scenkonstpris delas ut för 15:e gången till minne av Höstsol – det tidigare skådespelarpensionat som huserade i Såstaholms herrgård under mitten på 1900-talet – och med syfte att främja en ung, lovande talangs fortsatta utveckling inom film- och scenkonst.

– Vi är extremt stolta över att få välkomna Amy bland vår celebra skara av pristagare. Vår jury har visat sig vara imponerande träffsäkra de senaste 15 åren. Med Amy är det extra roligt då hon redan varit aktuell på flera olika sätt, trots sin unga ålder. Vi är många som har minnen eller en relation till det hon har gjort under alla år hon varit verksam, säger Maria Tallén, hotelldirektör, Såstaholm.

Pristagare 2008-2022
Josefin Ljungman (2008), Joel Kinnaman (2009), Elin Rombo (2010), Lindy Larsson (2011), Alicia Vikander (2012), Adam Pålsson & Adam Lundgren (2013), Edda Magnason (2014), Alexander Ekman (2015), Shima Niavarani (2016), Anton Lundqvist (2017), Alba August (2018), Gustav Lindh (2019) och Evin Ahmad (2020), Alexander Abdallah (2021), Amy Deasismont (2022).

Juryn

Årets oberoende jury har bestått av Anna Carlson, skådespelare och tidigare ordförande för Teaterförbundet, Jan Göransson, presschef Svenska Filminstitutet, Lars Ring, teaterkritiker Svenska Dagbladet, Cecilia Nilsson, skådespelare och Anna Sise, skådespelare, sångerska.

Prisutdelning 30/10

Den 30 oktober hålls prisutdelningen på Såstaholm där press är välkomna att delta.

Fler inlägg