SÅSTAHOLMS FILM- & SCENKONSTPRIS 2023 TILLDELAS SKÅDESPELAREN RAZMUS NYSTRÖM

Såstaholms Film- & Scenkonstpris instiftades 2008 för att hedra minnet av Pensionat Höstsol, som en gång var ett pensionat för scenkonstnärer. Pensionatet låg på exakt samma plats som nuvarande Såstaholm och känslan av dekadens och stjärnglans, sitter kvar i väggarna på herrgården. Priset syftar till att främja unga och lovande talanger inom film & scenkonst. Med en prissumma på 50 000 kronor, ger det pristagaren möjlighet att fortsätta utveckla sitt konstnärskap.

Årets pristagare som tilldelats Såstaholms Film- & Scenkonstpris 2023, är den lovande Razmus Nyström. Han är en skådespelare född på Gotland och har medverkat i flertalet uppsättningar på Dramaten, i bland annat Angels in America, SAFE, Faust, (Macbeth) och ARV.

Motiveringen lyder:

"Razmus Nyström har förmågan att skapa en legering av det starka och kraftfulla med det naket hudlösa. Han tillhör en ung generation skådespelare som förstår att förvalta kunskap och tradition på bästa sätt, i föreställningarna 'Arv' på Dramaten och 'I kroppen min' på Kulturhuset Stadsteatern/Riksteatern. En unik blandning av förtvivlan och euforiskt mod!"

Razmus har under sin karriär utforskat gränserna av sitt konstnärskap, som medverkat i en bredd av produktioner. 2020 spelade han huvudrollen i Du gamla, du fria av Dawid Ullgren som nominerades till en Guldbagge för bästa kortfilm 2021. Razmus medverkade även 2021 i långfilmen Dancing Queens, i regi av Helena Bergström. Med många bollar i luften är han nu också aktuell i årets julkalendern för 2023 och med tre premiärer på Dramaten under 2024 där just ARV också får nypremiär.

- Jag gillar mötet med en ensemble, en regissör, en text och hur allt skapas tillsammans i det mötet, säger Razmus.

Razmus berättar själv att han är en skådespelare som investerar allt han har, i sitt arbete och lever i nuet på scenen. Hans känslighet och lekfullhet gör det möjligt för honom att tillåta sig att vara obehindrad på scenen. Han vill arbeta kollektivt tillsammans med andra där lusten för produktionen ligger i fokus.

När Razmus fick beskedet om att han tilldelats Såstaholms Film- & Scenkonstpris 2023, befann han sig, lätt utarbetad, på en efterlängtad semester i Grekland. Han beskriver sin reaktion som
"helt sjuk" och berättar;

- Jag ville ta till mig det här ögonblicket för att jag visste direkt att om 15 minuter skulle känslan vara borta. Jag blev chockad och överväldigad över en så fin bekräftelse på det arbete som jag lagt ned. Jag vet inte än vad jag har gjort för att förtjäna det, det är helt overkligt. Men jag är så stolt och tacksam.

Juryn har i år bestått av Anna Carlson, ordförande, Jan Göransson presschef Filminstitutet, Lars Ring teaterkritiker SvD, Cecilia Nilsson skådespelare och Anna Sise skådespelare och sångerska.

Pristagare 2008-2022:
Såstaholms Film- & Scenkonstpris har tidigare belönat en imponerande lista av skådespelare och artister, inklusive Alexander Abdallah, Alicia Vikander, Evin Ahmad och många andra, som har visat sin förmåga att förnya och berika film & scenkonsten.

Prisutdelning:
Prisutdelningen för Såstaholms Film- & Scenkonstpris 2023 kommer att äga rum den 21 januari 2024 på Såstaholm för endast inbjudna gäster.

Fler inlägg