Anton Lundqvist är den 10:e pristagaren av Såstaholms Pris till Höstsols Minne


Den tionde pristagaren av Såstaholms Pris till Höstsols Minne får scenkonstpriset med motiveringen att ”han med lätthet och elegans, perfekt prickar in slapstickkomik med största allvar, och på högsta nivå”. Hans namn är Anton Lundqvist.

Såstaholms Pris till Höstsols Minne har under de tio år det delats ut utvecklats till ett av Sveriges främsta scenkonstpris. Den oberoende juryn, Teaterförbundets ordförande Anna Carlson, Svenska Filminstitutets presschef Jan Göransson samt skådespelarna Lindy Larsson, Sara Jangfeldt, har nu utsett den tionde pristagaren.
-Som alltid har valet av pristagare föranletts av många och långa diskussioner. Nu har vi gjort vårt val och det känns helt rätt, säger juryns ordförande Anna Carlson.

Scenkonstnären Anton Lundqvist har stått på scenen sedan barnsben. Debuten skedde tidigt, som 14-åring, med huvudrollen i hylladeKim Novak badade aldrig i Genesarets sjö. Sedan dess har han gjort många stora roller på teaterscenen och vita duken. För tillfället är han aktuell i Book of Mormon på China Teatern.

-Det betyder enormt mycket att få detta pris, att jag någon gång gjort något bra, gjort någon glad. Att jag har gjort intryck. Det är nog en av de finaste kärleksförklaringar jag fått. Jag tvivlar ganska ofta på mig själv men efter det här kommer aldrig mer göra om det, säger Anton Lundqvist.

Anton Lundqvist hyllas med 50 000 kronor för sin personliga utveckling samt möjligheten att inreda ett rum på hotellet.
-Innan jag vet om detta är en dröm eller inte vågar jag absolut inte fundera på vad jag ska göra med pengarna eller hur jag ska till att inspirera ett rum. En resa, en bit mat, en seglats kanske, en spegel att leka känslor i, eller helt enkelt en ny dusch för att ta nästa steget i min sångkarriär. Jag brukar inspireras av det mesta, så det får det nog bli – det absolut mesta, säger pristagaren.

-Vi är oerhört glada att kunna vara med och fortsätta förvalta detta fina pris och att få ge unga begåvade scenkonstnärer en spark i rätt riktning, säger Cecilia Wingård, VD Såstaholm Hotell och Konferens.

Tio år av pristagare: Josefin Ljungman (2008), Joel Kinnaman (2009), Elin Rombo (2010), Lindy Larsson (2011), Alicia Vikander (2012), Adam Pålsson & Adam Lundgren (2013), Edda Magnason (2014), Alexander Ekman (2015), Shima Niavarani (2016), Anton Lundqvist (2017.

Det stora tio-årsfirandet och utdelningen av 2017 års pris kommer att ske på herrgården den 13/11-2017. Press är välkomna att delta vid firandet.

För ytterligare information, kontakta gärna,

Cecilia Wingård, VD Såstaholm Hotell & Konferens, 070-3215098
Anna Carlson, juryns ordförande, 070-585 22 83

Såstaholm Hotell & Konferens i Täby Kyrkby har under 10 år delat ut ett scenkonstpris till en ung och lovande scenkonstnär. Bakgrunden är att herrgården en gång i tiden var ålderdomshem för scenkonstnärer där de vistades på ålderns höst; Höstsol. Pensionatet drevs av Teaterförbundet. Priset är ett fint sätt att sluta cirkeln och låta historien bära framtiden. www.sastaholm.se

Winn Hotel Group AB är en hotellkoncern med huvudkontor i Gävle och är ett av få bolag i Sverige som specialiserat sig på hotell- och restaurangmanagement under olika varumärken. Det innebär att våra 13 hotell har olika utseenden, namn och företagsidentiteter. En del är designade cityhotell, medan andra är moderna möteshotell i unika miljöer. En del äger vi själva, andra driver vi i samarbete med hotellkedjor som Choice, Park Inn och Radisson Blu. För mer information se winn.se

Fler inlägg