Gustav Lindh – årets pristagare av Såstaholms pris till Höstsolsminne

Gustav Lindh får Såstaholms pris till Höstsols minne 2019
för att han med osedvanlig skärpa och känslighet övertygar starkt i rollen som Gustav i filmen ”Hjärter Dam”, som dras in i ett rusande händelseförlopp. En enastående naken och hudlös prestation med förmågan att ödmjukt och rörande gestalta den känslostorm som berusar och förtär.”

Gustav Lindh är den tolvte pristagaren som får ta emot 50 000 kronor för
sin personliga utveckling samt möjligheten att inreda ett hotellrum.
– Jag är såklart otroligt glad, stolt och smickrad över att bli tilldelad priset. Det känns verkligen stort att bli uppmärksammad på det här sättet. Som en indikation på att jag kanske gör något rätt. Jag har drömt om skådespeleriet så länge och jag hoppas att jag får fortsätta berätta historier tills jag stupar, säger Gustav Lindh

I den oberoende juryn, som utsett årets pristagare, märks skådespelarna Anna Carlson, Sara Jangfeldt, Lindy Larsson (2011 års pristagare), Lars Ring – Teaterkritiker samt Svenska Filminstitutets presschef Jan Göransson.

Gustav Lindh är uppvuxen i Västerås och har arbetat med musikalteater för ungdomar i hemstaden. Han debuterade i filmen ”Cirkeln” 2015. Efter utbildning vid Teaterhögskolan i Malmö 2017 har Gustav fortsatt att varva scenkonst och film/tv.
Vi har sett honom i tv-serier som ”Springfloden” och ”Jordskott”. För sin huvudroll i filmen ”Vilken jävla cirkus” utsågs han till Rising Star 2017 vid Stockholm Internationella Filmfestival. Har har också setts på scenen bl.a. på Uppsala stadsteater ”Den goda människan från Sezuan” och ”Bröderna Leijonhjärta”. Gustav har också medverkat i tv-serien av Jonas Gardell ”De dagar som blommorna blommar”. Rollen som Gustav i den danska filmen ”Hjärter Dam” har gjort honom internationellt känd. För sitt spel mot de stora stjärnorna Trine Dyrholm och Magnus Krepper tilldelas han Såstaholms pris till Höstsols minne.
– Att med vårt historiska arv med Höstsolshistoria få möjlighet att med detta pris medverka till att lyfta unga engagerade och begåvade scenkonstnärer ger oss energi och vi tar alla våra pristagare till våra hjärtan och följer dem i sin karriär vidare, säger Cecilia Wingård, VD Såstaholm Hotell & Konferens.

Pristagare 2008-2018:
Josefin Ljungman (2008), Joel Kinnaman (2009), Elin Rombo (2010), Lindy Larsson (2011), Alicia Vikander (2012), Adam Pålsson & Adam Lundgren (2013), Edda Magnason (2014), Alexander Ekman (2015), Shima Niavarani (2016), Anton Lundqvist (2017), Alba August (2018).

För ytterligare information, kontakta gärna,
Cecilia Wingård, VD Såstaholm Hotell & Konferens, 070-3215098
Anna Carlson, juryns ordförande, 070-585 22 83

Fler inlägg